Krassen verwijderen auto – dit moet je weten
Ga snel naar:

    Een kras in je autolak is frustrerend. Of het nu komt door een winkelwagen, opspattend grind of gewoon pech: het doet af aan de uitstraling van je auto. Gelukkig zijn krassen in veel gevallen goed te behandelen als je weet wat je doet. In deze blog lees je precies wat wel en niet werkt bij het verwijderen van krassen op je auto, welke methodes er zijn en wanneer je beter een specialist inschakelt.

    Wat voor krassen kun je zelf verwijderen?

    Niet elke kras is hetzelfde. De diepte van de kras bepaalt of je deze zelf kunt aanpakken of beter kunt laten herstellen. Autolak bestaat namelijk uit meerdere lagen:

    1. blanke lak (bovenste beschermlaag)
    2. kleurlak
    3. primer (grondlaag)
    4. metaal of kunststof carrosserie

    infographic laklakgen uitleg

    Lichte krassen

    Krassen die alleen in de blanke lak zitten – de meest oppervlakkige laag – kun je vaak zelf verwijderen. Een eenvoudige test is om de kras nat te maken met water of speeksel. Verdwijnt de kras tijdelijk? Dan zit deze waarschijnlijk niet dieper dan de blanke lak en kun je hem in veel gevallen zelf behandelen.

    Diepere krassen

    Voel je de kras met je nagel? Dan is hij meestal te diep om weg te polijsten. In dat geval heb je te maken met een kras die door de blanke lak of zelfs in de kleurlak of primer zit. Hiervoor heb je specialistisch herstel nodig, zoals spotrepair afhankelijk van de ernst. Om diepe krassen te voorkomen kun je kiezen voor een PPF behandeling, deze geeft erg veel bescherming waardoor kleine ongelukken vaak voorkomen kunnen worden.

    Zelf krassen verwijderen, wat werkt echt?

    Er zijn talloze producten op de markt om krassen te verwijderen. Maar niet alles werkt even goed en sommige middelen verdoezelen het probleem alleen tijdelijk. Je wilt natuurlijk niet om de haverklap weer opnieuw de kras moeten verwijderen. 

    Krasverwijderaar

    Een kwalitatieve krasverwijderaar (zonder siliconen) werkt effectief bij lichte krassen. Deze producten bevatten een lichte schurende werking die kleine beschadigingen in de blanke lak egaliseert. Breng de krasverwijderaar aan op een schone, droge lak met een microvezeldoek of speciale handpad en werk het in met lichte, ronddraaiende bewegingen. Neem daarna de resten af met een schone, droge doek.

    Krasverwijderaars zijn ideaal voor krassen die je niet voelt met je nagel, maar die wel zichtbaar zijn in het licht. Vaak verdwijnen deze na één tot twee behandelingen. Voor het beste resultaat herhaal je de behandeling met geduld en werk je kleinschalig deel voor deel.

    Let op: vermijd producten met siliconen. Die vullen de kras tijdelijk op en laten het oppervlak glanzend lijken, maar na een paar wasbeurten komt de kras gewoon weer tevoorschijn. Bovendien kunnen siliconen de hechting van latere laklagen of coatings verstoren. Kies daarom voor een product dat daadwerkelijk polijst en niet camoufleert.

    Polijsten

    Voor het beste resultaat gebruik je een licht polijstmiddel. Dit kan handmatig, maar machinaal polijsten geeft meestal een beter resultaat. Daarmee kun je dieper in de lak werken en hardnekkigere krassen verwijderen. Heb je een kras die nét te diep is voor een simpele krasverwijderaar? Dan is auto laten polijsten een uitstekende oplossing.

    Klei en voorbereiding

    Voor je aan de slag gaat, is een goede voorbereiding erg belangrijk. Was je auto grondig met autoshampoo en behandel de lak daarna met een kleihandschoen of clay bar. Zo verwijder je ook het vuil dat je met wassen niet weg krijgt en voorkom je extra krassen tijdens het polijsten.

    Bmw gepolijst

    Wanneer laat je krassen professioneel verwijderen?

    Zit de kras in meerdere laklagen of zie je een witte of grijze streep? Dan is zelf aanpakken meestal zinloos en risicovol. Diepere krassen kun je beter professioneel laten herstellen. Afhankelijk van de schade kiezen we bij Nieveen Car Detail voor een passende oplossing, zoals machinaal polijsten, bij ernstige schade – spotrepair of bescherming met een keramische coating.

    Professionele behandeling is ook aan te raden bij auto’s met een zachte of gevoelige lak, of wanneer je simpelweg het beste resultaat wilt zonder risico’s.

    Veelgemaakte fouten bij krasverwijdering

    • WD-40 of huishoudproducten gebruiken – deze maskeren de kras tijdelijk, maar beschadigen je laklaag.
    • Zonder voorbereiding polijsten – vuil op de lak wrijf je dan juist in de kras, waardoor deze groter wordt.
    • De verkeerde pad gebruiken bij machinaal polijsten – te hard schuren kan permanente schade aanrichten.

    Test of de kras echt weg is?

    Na het behandelen van een kras kun je controleren of deze écht weg is door de plek nat te maken en te bekijken in daglicht. Zie je nog lijnen of kleurverschil? Dan is er meer werk nodig – of het is tijd om een specialist in te schakelen, zoals Nieveen car detailing Rotterdam.

    Andere interessante blogs voor jou

    Hoe weet ik of mijn auto gepolijst moet worden?

    Hoe weet ik of mijn auto gepolijst moet worden? Een glanzende laklaag is niet alleen mooi, maar zegt ook veel over hoe goed een auto onderhouden wordt. Toch wordt de vraag vaak gesteld, hoe weet ik of mijn auto gepolijst moet worden?  Het antwoord is minder...

    Waarom beslaan auto ramen?

    Iedere autobezitter heeft het weleens meegemaakt, je stapt op een frisse ochtend in de auto en binnen enkele seconden zit je voorruit vol condens. Vooral in de herfst en winter is dit een terugkerend probleem.  Maar waarom beslaan auto ramen? En belangrijker, wat kun...

    Swirls verwijderen

    Swirls in je autolak kunnen frustrerend zijn: onder normaal licht lijken ze onzichtbaar, maar zodra de zon schijnt, zie je een waas van fijne, cirkelvormige krasjes. Deze zogenaamde swirls doen af aan de glans en uitstraling van je auto, zeker bij donkere lakken. In...

    Hoelang blijft een gepolijste auto mooi

    Een auto laten polijsten is een populaire manier om doffe lak weer tot leven te brengen. Maar hoe lang blijft dat effect eigenlijk zichtbaar? In deze blog leggen we je precies uit wat je van een polijstbeurt mag verwachten, wat de invloed is van onderhoud en hoe je de...

    waarom auto polijsten een slimme keuze is voor jouw autolak

    Waarom auto polijsten een slimme keuze is? Een glanzende, strakke lak is voor veel autobezitters het ultieme visitekaartje. Maar na verloop van tijd verliest zelfs de best onderhouden auto z'n glans. Dat komt door kleine krasjes, invloeden van het weer,...

    Soorten lakbescherming auto

    Benieuwd naar welke soorten lakbescherming auto het beste beschermen? In dit artikel zullen we verschillende lakbescherming producten bespreken, waaronder keramische coating, synthetische waxen en glascoating. We geven een overzicht van waxen, sealants, keramische...

    Hoe vaak auto polijsten

    Het polijsten van je auto is een van de meest effectieve manieren om doffe lak nieuw leven in te blazen en lichte krassen te verwijderen. Maar hoe vaak mag je je auto eigenlijk polijsten, zonder schade aan te richten? Wij vertellen je wat veilig is, hoe je kunt...

    Mag je je auto wassen op straat in Rotterdam?

    De één doet het uit gewoonte op zondagmiddag, de ander omdat het ontspannend werkt: de auto wassen voor de deur. Maar mag dat eigenlijk wel in Rotterdam? De regels blijken minder zwart-wit dan je zou denken. In deze blog lees je precies wat er wel en niet mag, hoe het...