Hoevaak mag ik mijn auto polijsten?

Het polijsten van je auto is een van de meest effectieve manieren om doffe lak nieuw leven in te blazen en lichte krassen te verwijderen. Maar hoe vaak mag je je auto eigenlijk polijsten, zonder schade aan te richten? Wij vertellen je wat veilig is, hoe je kunt bepalen of je auto toe is aan een polijstbeurt en waarom goed advies en de juiste techniek het verschil maken.

Wat gebeurt er tijdens het polijsten?

Bij het polijsten van een auto wordt een flinterdun laagje van de blanke lak verwijderd. Hierdoor verdwijnen oppervlakkige krassen, oxidatie en dofheid. Het resultaat: een stralende glans en een diepe kleur. Maar omdat er bij iedere polijstbeurt materiaal van de lak verdwijnt, is het belangrijk om hier verstandig mee om te gaan.

Polijst uitleg afbeelding

Hoe vaak is veilig?

Er is geen vast maximum, maar gemiddeld kun je een auto 2 tot 5 keer in zijn levensduur polijsten, afhankelijk van de dikte van de lak en de gebruikte methode. Lakdikte varieert per merk, model en zelfs per paneel. Daarom werken wij bij Nieveen car detailing in Rotterdam altijd met lakdiktemeters om verantwoord te kunnen polijsten.

Factoren die meespelen

  • Lakdikte: moderne auto’s hebben vaak een dunnere lak dan oudere modellen.

  • Polijsttype: grof polijsten (met heavy cut compounds) verwijdert meer lak dan fijn polijsten.

  • Techniek en druk: een ervaren detailer gebruikt minder druk en gepaste snelheid.

  • Toestand van de lak: hoe slechter de lak, hoe intensiever de polijstbeurt moet zijn.

Wil je alleen wat oppervlakkige swirls of waskrassen aanpakken? Dan is een lichte polijstbeurt vaak al voldoende en kan dit gerust eens in de paar jaar.

Hoe weet ik of mijn auto gepolijst moet worden?

  • De lak oogt dof of mist glans

  • Je ziet krassen of kringetjes in zonlicht

  • Er zit oxidatie op het oppervlak

  • Je voelt ruwheid ondanks dat de auto net gewassen is

In veel gevallen is auto laten polijsten dé manier om je auto er weer als nieuw uit te laten zien. Maar soms is alleen een goede reiniging of kleibehandeling al voldoende.

Wat als ik te vaak polijst?

Te vaak of ondeskundig polijsten kan leiden tot:

  • Verdunning van de blanke lak

  • Doorschuren naar de kleurlak of primer

  • Ongelijke glans of matte plekken

  • Verminderde bescherming tegen UV en weersinvloeden

Daarom combineren wij polijsten meestal met een duurzame keramische coating. Die beschermt de lak langdurig en vermindert de noodzaak om opnieuw te polijsten.

rs6 ceramic coating

Is machinaal polijsten schadelijk?

Machinaal polijsten is niet schadelijk als het goed gebeurt. Sterker nog: een getrainde specialist verwijdert minder lak dan iemand die met de hand en verkeerde producten aan de slag gaat. Een dual action-machine met de juiste pad en compound is veilig voor de meeste auto’s, mits met beleid gebruikt.

Zo werken wij bij Nieveen Car Detail altijd panelen per paneel af, meten tussendoor de lakdikte en stemmen de polijststap af op wat écht nodig is. Soms is een eenstaps polijstbeurt genoeg, soms is een meerstaps behandeling beter.

Hoe zit het met koplampen polijsten?

Ook koplampen kunnen gepolijst worden, bijvoorbeeld bij doffe of vergeelde lenzen. Hier geldt een vergelijkbare regel: niet te vaak. Omdat de beschermlaag van kunststof koplampen dun is, polijsten we die met extra zorg. Lees meer over koplampen polijsten bij ons.